reklámhelye

Boldog Babák Blogja

Okos legyen inkább a baba vagy boldog? Kreativitásfejlesztés és gondolkodásra nevelés játékosan.

Friss topikok

Kreatív gyerekek: a gyurma az örök kedvenc

2007.10.15. 18:27 | vérnarancs | 3 komment

Címkék: gyurma

A kreatív tevékenységek közül a gyurmázás korszaka jön el leghamarabb.

Az első közös gyurmázást már 1 évesen meg lehet ejteni, ehhez érdemes só-liszt-víz gyurmát használni.

Egy bevált só-liszt-víz gyurma recept: 1 csésze só, 1 csésze liszt és 1/2 csésze víz.
Az elkészült remekműveket hagyjuk levegőn megszáradni, ezután lehet őket temperával vagy vízfestékkel bekenni. De festés előtt sütőben ki is süthetjük sütőpapíron, így nem ragad le.
Főzött gyurma
0,5 kg liszt,
6 dl víz,
4 evőkanál só,
3 evőkanál olaj

Fazékban összekeverjük a hozzávalókat, tűzhelyen közepes lángon állandó keverés mellett főzzük, kb. 15-20 percig, amikor összeállt, (akkor már nehéz keverni) levesszük a tűzről, langyos állapotban adagokra szedjük, (temperával ahány féle színt akarunk készíteni, annyi felé osztjuk szét).
Az első műalkotások persze még nem hasonlítanak semmire és nem is érdemes arról kérdezgetni a kicsit, mit alkotott. Annak viszont nagyon örül, ha mi gyúrunk valami számára ismerős tárgyat, állatokat stb.

Másfél-két éves kor között már nyugodtan kaphat rendes gyurmát is, ha nem veszi a szájába (bár most már léteznek "ehető" gyurmák is). Igazi formákat még most sem gyúr, viszont megtaníthatjuk gömböt és kukacot gyúrni a tenyerével és készíthetünk közös alkotásokat is: például készítesz egy fát, amire ő gyúrhatja és teheti rá a gyümölcsöket, vagy egy pizzát, amire ő készít feltéteket, karácsonyfát, amit feldíszíthet.
Ha ügyesen beletanul a közös gyurmázásba, készíthetünk égethető gyurmából közösen ajándékokat a nagyszülőknek, vagy Apának.

3 éves kortól jön el az igazi gyurmázás időszaka, a gyermek által készített figurák ekkor már kezdenek hasonlítani az eredeti modellre. Kipróbálhatjuk a formanyomókat is, amivel izgalmas megoldások születhetnek, a figurákból városkát építhetünk, állatkertet vagy éppen akváriumot csinálhatuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr11197189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsibrák 2007.11.10. 15:45:16

Kedves Vérnarancs, az én gyöngyszemem csak 5 és fél hónapos, de arra gondoltam, hogy Karácsonyra a nagyszülőket meglepném egy só-liszt gyurma dologgal, amibe belenyomnám a gyerek lábacskáját? Süssem ki? Milyen hőfokon és meddig?
Köszi szépen, Bea

vérnarancs 2007.11.12. 14:29:46

Szia!

175 fokon kb.30 perc alatt lehet megsütni a gyurmát, ha nagyobb vastagabb darabok vannak. A kisebbeknek 15-20 perc is elég.

Zsibrák 2007.11.15. 10:34:20

Kedves Vérnarancs, köszönöm.
süti beállítások módosítása