reklámhelye

Boldog Babák Blogja

Okos legyen inkább a baba vagy boldog? Kreativitásfejlesztés és gondolkodásra nevelés játékosan.

Friss topikok

Házimunka közösen

2007.10.16. 06:54 | vérnarancs | Szólj hozzá!

Címkék: önállóságra nevelés

Manapság az a trend, hogy anyuka a konyhában tevékenykedik, közben pedig a szobában a gyerek megpróbálja lefoglalni magát valamivel, tévét néz vagy eljátszogat magában, hogy ne legyen láb alatt. Ha véletlenül erre nem hajlandó, akkor anyuka dühöng, hogy nem tud haladni semmivel. Pedig a gyerek számára a házimunka érdemes elfoglaltság, őt is be lehet vonni.

A gyerekek utánzással tanulnak. Sőt mi több: a gyermekek mozgással tanulnak. A háztartási tennivalók pedig nagyon sokoldalú mozgási lehetőségeket kínálnak.

Hogyan is csináljuk együtt?

Főzés: Kapjon ő is fakanalat, lábast, ebben kevergetheti a játék gyümölcsöket, zöldségeket egy kis vízben. Beletehetjük a krumplihéjat vagy kaphat egy kis sót, lisztet és vizet, amiből gyurmát gyárthat. Engedjük, hogy megkavarja a lábasban rotyogó ételt, és belekóstolhasson a levesbe. Keverjük össze az evőeszköztartóban a kanalakat és a villákat és kérjük meg, hogy rakosgassa őket a helyére.
Hagyjuk, hogy régi lábasokkal és fakanalakkal dobolósat játszon (a szomszédok nem fognak szeretni érte, de ő imádni fogja :))
Amíg a zöldséget tisztítjuk, bízzuk rá, hogy a héjakat a szemetesbe kidobja.
A kisbabák is szeretik a főzést, ha magunk mellé tesszük a hordozóba vagy az etetőszékbe, jól elnézelődik, ha már tud rágni, megkóstolhatja a zöldségeket, ha tud már fogni, a kezébe adhatunk érdekes konyhai eszközöket, fakanalat, parafa poháralátétet, kiskanalat, műanyag flakont stb.

Mosás, teregetés: a még nem mászó babák szívesen elnézegetik a teregetést, ha magunk mellé ültetjük, de tehetjük hordozókendőbe is, úgy még jobban fogja élvezni. Ha már mászik a baba, szívesen rámolja ki a kimosott ruhákat és megtaníthatjuk rá, hogy a kezünkbe adogassa őket. 1 éves kor után szívesen teregetnek önállóan a gyerekek, pláne, hogy ebben a korban nagyon szeretnek rakodni, pakolni.
Jó játékforrás lehet még a csipeszek pakolászása is :)
Hamar megkérhetjük arra is, hogy az odakészített ruhákat tegye be a mosógépbe, de ilyenkor ne hagyjuk magára, mert hajlamos egyéb holmikat is hozzátenni.

Takarítás: A porszívó minden kicsi kedvence. Lehet tologatni, később takarítani vele. Hogy mi is haladjunk, miközben porszívózunk, érdemes a kicsinek egy pótcsövet odaadni, vagy a morzsaporszívót a kezébe nyomni. Másfél éves kor után már meg lehet vele tárgyalni azt is, hogy ha kiporszívóztuk a szobát, akkor ő jön.
Söprögetni nagyon szeretnek a kicsik. Hamar meg lehet tanítani, hogy ő tartsa a lapátot és öntse ki a kukába a port és a saját kisseprű is hatalmas sikert szokott aratni.
Ha a fürdőszobát szeretnénk rendbetenni, kaphat a gyerkőc egy szivacsot és egy kisvödröt, amivel ő törölget.

Vasalás:
Őszintén szólva én nem nagyon szoktam vasalni, de a közös ruhahajtogatás szokott működni. Másfél éves kor előtt belecsücsült a ruhahalom közepébe és ott válogatott, próbálta felhúzni a ruhákat, utána meg lelkesen hajtogatta őket.

Mosogatás: Vizezni minden gyerek szeret. Kapjon egy külön kis lavórt kevés vízzel, amiben ő mosogathatja el a játék edényeket, vagy a saját poharait, cumisüvegét. A siker nem marad el ;)

Ha kiskorban bevonjuk őket a napi teendőkbe, kamaszkorban sem kell majd könyörögnünk, hogy méltóztasson végre rendet rakni a szobájában vagy segítsen a ház körül.

A módszer további előnye, hogy a gyerek számára változatos programot tudunk úgy is biztosítani, ha "csak" otthon vagyunk. A játékait pedig kevésbé unja meg, hiszen nem "kell" folyton velük játszania.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr49197225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása