reklámhelye

Boldog Babák Blogja

Okos legyen inkább a baba vagy boldog? Kreativitásfejlesztés és gondolkodásra nevelés játékosan.

Friss topikok

Mese az örök kedvenc

2007.11.08. 16:02 | vérnarancs | Szólj hozzá!

Címkék: mesélés

Az anyukák többsége nem is gondolja, hogy a mesemondást már egészen korán el lehet kezdeni, már a 3-4 hónapos baba is szívesen hallgatja a mesét, és noha látszólag nem sokat ért belőle, tetszik neki anya hangja és megjegyez mindent: a hanglejtéseket, a szavakat. Kutatók megállapították, hogy 6 hónapos koráig minden csecsemő hasonlóan gőgicsél, azonban fél éves kortól kezdve elkezdenek a saját anyanyelvükre jellemző magánhanzókat, mássalhangzókat hallatni. Ebből is látszik, hogy a fél év alatti babák is sok mindent megértenek és elsajátítanak a hallott szövegből.

A 7-8 hónaposok ügyesen lapozgatják a vastag lapú színes mesekönyveket, nyugodtan a kezükbe adhatjuk őket. Az sem baj, ha fejjel lefelé tartják, nagyjából 1 éves korra már tudják melyik alakzat micsoda és a helyes irányban kezdik tartani a könyvet.

10 hónapos kortól már az esti mesélést is bevezethetjük. Kezdetben egyszerű történeteket meséljünk, olyasmiket, ami a kicsikkel a mindennapokban történik, például bevásárlás, séta, játszótér, nagymama meglátogatása. Ebben a korban még jobban leköti a kicsiket a mese, ha szép színes kicsiknek való mesekönyvből mesélünk. Bartos Erika mesekönyvei éppen ennek a korosztálynak szólnak, egyszerű nyelven egyszerű hétköznapi történeteket mesélnek el, a fiam a legjobb referencia: 1 éves korában kapta az első kötetet és azóta is ez a kedvenc mesekönyve (persze azóta már mind a hármat meg kellett venni :)).

Napközben is jól jöhet a mesélés, mint a délutáni alvás bevezetése, de napközbeni rövidebb pihenőket is tarthatunk egy kis meséléssel összekötve, amikor már kifáradt a gyerkőc a sok szaladgálásban. A nagyfiam a reggeli meseolvasást szereti, így nem kell azonnal kibújni az ágyból.

Nagyjából 2,5-3 éves korban elérkezik a klasszikus mesék ideje. A gyerekeket elkezdik érdekelni a fantázialények, és ha nem a meséből hallanak először sárkányról és egyéb lényekről, akkor kitalálnak maguknak (egyik ismerősömnél a kisegér a mumus, tőle félt a gyerek a sötétben). A klasszikus mesék felnőtt szemmel sokszor borzasztónak tűnnek, véres jelenetek, gyilkosságok stb. de a gyerek mindezeket még nem érzékeli, csupán a fogalmakat tanulja általa és a világ működését (a jók győznek, a rosszak veszítenek stb.)

A mese kiváló módszer arra, hogy a gyerekkel megértessük a világ dolgait, felkészítsük az új dolgokra:
  • például a testvér születése előtt mondhatunk neki olyan meséket, amiben a kislánynak testvére született, elmesélhetjük mit csinálnak a kisbabák stb.,
  • nyaralás előtt mesélhetünk arról hogyan csomagolnak be a gyerekek a bőröndbe, miket csinálnak a nyaralás alatt stb.,
  • ha kórházba kell mennie, akkor elmesélhetjük, hogy az egérke (vagy kisnyuszi vagy cica, vagy bármilyen más figura, amit szeret, nálunk ez a traktor szokott lenni :)) nagyon megbetegedett, de a doktorbácsi meggyógyította,
  • az óvodára is felkészíthetjük néhány a témához kapcsolódó mesével
hiszen a mese nyelvezete, története jobban megfogja a pici gondolatvilágát, mintha csak leülnénk és megbeszélnénk vele a dolgokat (abból általában semmi nem marad meg ;))

A mesélés további előnye, hogy a szókincs is fejlődik általa. Amikor egyszercsak elkezd igazából beszélni a gyermek, kiderül, hogy egy csomó szót tud, amit a mesékben hallott, sokszor ezeket hamarabb tudják, mint bármi mást.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr71222508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása